e30653b0-84ac-4c1d-b715-a84a0841d28c

The Minimalist

Posted on Posted in Interior

Μολονότι η επιστήμη αποδεικνύει πως οι ακατάστατοι άνθρωποι τείνουν να είναι εξυπνότεροι, έρευνες κατέληξαν στο ότι κυρίως οι γυναίκες που ζουν σε ακατάστατο περιβάλλον είναι πιθανό να παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα στρες. Η διατήρηση ενός καθαρού και τακτοποιημένου σπιτιού δεν είναι απλή υπόθεση. Απαιτεί καθημερινή επιμέλεια και χρόνο, που συχνά όσοι ακολουθούμε έναν έντονο,γεμάτο και πολυάσχολο τρόπο ζωής δε διαθέτουμε. Για το λόγο αυτό έχουμε να προτείνουμε μια καλύτερη ιδέα: Ας γίνουμε μινιμαλιστές. Τη λογική αυτή ακολούθησε και το As You Plan στο συγκεκριμένο project. Ας δούμε αναλυτικότερα όμως τα βήματα.

Βήμα 1ο : Ουδέτερη βάση

Το βασικό συστατικό για την επίτευξη ένος μινιμαλιστικού interior είναι η βάση, και στη μινιμαλιστική θεωρία οι υποτονικές αποχρώσεις κυριαρχούν – απαλό καφέ, γκρι και κάθε τύπου εκρού, είναι μια ασφαλής και σίγουρη επιλογή. Οι ουδέτερες αποχρώσεις δημιουργούν μια αίσθηση φρεσκάδας, καθαριότητας και ηρεμίας. Παρ’όλα αυτά δε σημαίνει πως ο μινιμαλισμός είναι απαραιτήτως και βαρετός. Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες, μολονότι επιλέχθηκε το πάτωμα να είναι σε ανοιχτό ξύλο και οι τοίχοι σε εκρού απόχρωση, η interior designer, Άννα Σωτηριάδου επέλεξε να προσδώσει λίγη ένταση αναμειγνύοντας το στοιχείο του μαύρου στο χώρο του καθιστικού, που είναι ένα χρώμα κλασικό, που δεν κουράζει τα μάτια και ταιριάζει απόλυτα με τις ουδέτερες αποχρώσεις, ενώ για την boudoir επέλεξε μια ριγέ, σε λευκό και λαχανί, ταπετσαρία, ώστε να χαρίσει λίγο ενδιαφέρον στο χώρο ομορφιάς. Με την ίδια λογική, επέλεξε μια καφετί – μπορντό απόχρωση για την γυψοσανίδα που πλαισιώνει το κρεβάτι, ενώ έξυπνα επέλεξε να δώσει ύφος στο χώρο του μπάνιου χρησιμοποιώντας στον πάγκο και το πάτωμα μάρμαρο.

Βήμα 2ο: Ούκ έν τω πολλώ το εύ

Ακούγεται εύκολο, αλλά πιστέψτε μας δεν είναι. Η επιλογή των επίπλων και των διακοσμητικών καθίσταται δυσκολότερη από ποτέ. Κάθε κομμάτι θα πρέπει να έχει επιλεχθεί πολύ προσεκτικά πρωτού αποτελέσει στοιχείο του χώρου. Για το λόγο αυτό, δεδομένης της αφαιρετικής λογικής που συνοδεύει το μινιμαλισμό, είναι εξυπνότερο να επενδύσετε στην ποιότητα παρά στην ποσότητα. Επιλέξτε κομμάτια κλασικά που θα αντέξουν στο χρόνο, τόσο από άποψη ποιότητας ώστε να είναι ανθεκτικά στην καθημερινή χρήση, όσο και από άποψη σχεδίου, ώστε να μη τα βαρεθείτε εύκολα και γρήγορα.

Βήμα 3ο: Make it feel like home

Πολύ συχνά οι χώροι που ακολουθούν τη μινιμαλιστική αρχή τείνουν να είναι άχρωμοι, ψυχροί και ίσως κάπως αφιλόξενοι. Μην ανησυχείτε όμως, υπάρχει κόλπο! Προσδώστε ζεστασιά γρήγορα και εύκολα αναμειγνύοντας υφές. Πλεκτά κουβερλί, κουβέρτες, μαξιλάρια, και διακοσμητικά στοιχεία σε ξύλινες ή βελούδινες υφές είναι ικανά να καταστήσουν το χώρο σας άμεσα πιο φιλόξενο και ζεστό. Προσοχή όμως! Μην το παρακάνετε με τις αποχρώσεις γιατί κινδυνεύετε να παρεκκλίνετε του minimalistic interior. Για το λόγο αυτό σας προτείνουμε να επιλέξετε τα στοιχεία «ζεστασιάς» να βρίσκονται τονικά κοντά στα χρώματα βάσης. Επιλέον, μπορείτε να εφαρμόσετε και μια άλλη έξυπνη τεχνική, που επέλεξε να ακολουθήσει και η Άννα. Η interior designer μας προκειμένου να χαρίσει μια πιο φιλόξενη αίσθηση επέλεξε την προσθήκη κομματιών σε φυσικό ξύλο, την προσθήκη κεριών, αλλά και τη διακόσμηση ενός από τους τοίχους με αρκετά μικρά κάδρα φωτογραφιών.

Βήμα 4ο: Αποθήκευση με στυλ

Ο μινιμαλισμός συνεπάγεται την τάξη και τις καθαρές επιφάνειες. Συμβαβίζει με τη λογική του ‘less is more’ και της θεωρίας που υποστηρίζει πως ό,τι δεν είναι απολύτως αναγκαίο περιττεύει. Συμφωνούμε! Ωστόσο, το «σπίτι» είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Δε στεγάζει μόνο πρόσωπα, αλλά και στιγμές. Υπάρχουν αντικείμενα που σίγουρα μας φέρνουν αναμνήσεις ή είμαστε συναισθηματικά δεμένοι μαζί τους και δε θέλαμε να αποχωριστούμε. Προκειμένου, λοιπόν να διατηρήσουμε τόσο τα ενθύμια όσο και την τάξη, πρέπει να επιλέξουμε τα κατάλληλα έπιπλα που θα τα φιλοξενήσουν. Προσθέστε στο χώρο σας όμορφα, στυλάτα έπιπλα ή μεγάλα εντοιχισμένα ντουλάπια που θα χαρίζουν κομψότητα και λιτότητα, παρότι μέσα τους μπορεί να κρύβουν το απόλυτο χάος. Είδατε; Υπάρχει λύση να διατηρήσουμε το design μινιμαλιστικό, ακόμη κι αν καταβάθος είμαστε μαξιμαλιστές μέχρι το κόκκαλο. Πραγματικό παράδειγμα, τα τεράστια ντουλάπια απέναντι από τον καναπέ στο χώρο του καθιστικού.

Βήμα 5ο: Η λιτότητα είναι μισή αρχοντιά

Οι ίσιες και λιτές γραμμές δεν είναι απλά στυλιστικά ωραίες, καλαίσθητες και μοντέρνες. Όταν η τεχνική του «όσα βλέπει η πεθερά» είναι στην πράξη ό,τι χρειάζεται να κάνει κανείς για ένα πραγματικά καθαρό σπίτι, αντιλαμβάνεστε πόσο ευκολότερη καθίσταται η καθαριότητα και διασφαλίζετε η υγεία.

Βήμα 6ο: Light it up

Ο μινιμαλισμός επεκτείνεται σε κάθε λεπτομέρεια, ακόμη και στο φωτισμό. Αποφύγετε τα πολλά κρεμαστά ή περίτεχνα επιτραπέζια φωτιστικά. Αντ’αυτών επιλέξτε σποτς (καθιστικό) ή την κατασκευή κρυφών φωτισμών με τη χρήση γυψοσανίδας (κρεβατοκάμαρα).